chtěl bych zde zjistit a případně rozproudit diskuzi, co kolegové projektanti odevzdávají na úřadě jako výpočetní dokumentaci. Mám aktuální negativní zkušenost se Státním fondem životního prostředí na Praze 4.
Jako tepelně technický výpočet jsem dodal: Protokol z programu PENB o výpočtu, seznam konstrukcí VŠECH zón (i pomocných) a výpočet součinitele prostupu tepla z programu TOB všech ZATEPLOVANÝCH konstrukcí. Měl jsem dojem, že je to dostatečná dokumentace k doložení toho, že je výpočet proveden korektně a bez nějakých skrytých "podvodů" apod. Nicméně na žádost podanou v na začátku listopadu mi bylo odpověděno až dnes (!!!) s tím, že mám doplnit cituji: "k doložení vstupních hodnot pro výpočet měrné potřeby tepla schází výpočet součinitele prostupu tepla konstrukcí (a následuje vyjmenování kterých)". To však vede k naprosto absurdní situaci, kdy je požadováno doložit výpočet konstrukce, která je například někde v pomocné zóně (v mém konkrétním případě se skládá například jen z hutného betonu a omítky) a vliv na celý výpočet je max v řádu desetin procenta. Navíc všechny konstrukce mám podrobně popsány ještě v technické zprávě a součinitel prostupu tepla je uveden v seznamu konstrukcí zóny. Tento požadavek nemá dle mého názoru pražádný logický základ (ještě bych pochopil, kdyby chtěli například doložit všechny konstrukce na hranici zóny).
Dle mého názoru je paradoxní, že úředníci či posuzovatelé z instituce zabývající se životním prostředím, chtějí nechávat potiskovat desítky papírů (když vezmu nejnepříznivější případ tak to muže být i například navíc sedm osm konstrukcí s minimálně dvěma listy ve třech kopiích - to je 48 listů navíc na jeden projekt) zcela očividně jen byrokraticky navíc, dle mého názoru bez většího efektu (například zvýšení kontroly nad výpočtem). V případě, že vše bude aplikováno stejným způsobem i nadále, čeká mě dotisknutí cca 400 stran...
Jaká je Vaše zkušenost? Zdá se Vám takovýto postup korektní? A to jsem si navíc při odevzdávání prvního projektu vše nechal zkontrolovat na úřadě, kde mi dokonce bylo sděleno, že jako doložení výpočtu stačí jen protokol z programu PENB! Možná jsem teď příliš rozhořčen, ale právě proto bych rád znal Váš názor...

s pozdravem
Lukáš Novotný