PENB - strop a stěna ke garážím

Modul Průkaz 2013 je určen ke zpracování průkazů ENB podle nové vyhlášky č. 78/2013 Sb., o energetické náročnosti budov.
Odpovědět
lukas.dosek
Příspěvky: 16
Registrován: 21 srp 2013, 13:13

PENB - strop a stěna ke garážím

Příspěvek od lukas.dosek »

Dobrý den,
řešíme PENB na velkou administrativní budovu, která má třípodlažní parking. V garážích bude garantována teplota 5°C, tedy uvažuji jako posuzovanou zónu.
Stěny a strop mezi kancelářemi a garážemi se potom do PENB zadávají? Pokud je nezadám, připravím se o započítání tepelného toku mezi těmito zónami. Pokud je zadám, vstupují do výpočtu Uem. Jaký je správný postup? Domníval jsem, že se tyto konstrukce musí zadávat, protože dle Energetického zákona se rozumí
"obálkou budovy soubor vššech teplosměnných konstrukcí na systémové hranici celé budovy nebo zóny, které jsou vystaveny přilehlému prostředí, jež tvoří venkovní vzduch, přilehlá zemina, vnitřní vzduch v přilehlém nevytápěném prostoru, sousední nevytápěné budově nebo sousední zóně budovy vytápěné na nižší vnitřní návrhovou teplotu"

Zdá se mi však podivné, že by strop a stěny mezi těmito prostory měly vstupovat do výpočtu Uem, jelikož pokud jsou dobře zatepleny, dá se pak takto hodnota Uem docela dobře nahánět...
lukas.dosek
Příspěvky: 16
Registrován: 21 srp 2013, 13:13

Re: PENB - strop a stěna ke garážím

Příspěvek od lukas.dosek »

Dobrý den,
můžete prosím odpovědět na tento starší dotaz? Problematika je stále aktuální.
Děkuji.
Zdenek Rysavy
PROTECH
PROTECH
Příspěvky: 697
Registrován: 08 pro 2005, 18:41
Bydliště: Novy Bor
Kontaktovat uživatele:

Re: PENB - strop a stěna ke garážím

Příspěvek od Zdenek Rysavy »

V programu Průkaz 2013 máte pro konstrukce oddělující dvě I zóny atribut Pzk = 10 vnitřní konstrukce.
Konstrukce pak není zahrnuta do výpočtu Uem, kam patří jen konstrukce tvořící obálku budovy.
Osobně považuji zadání garáží jako posuzovanou zónu za nekorektní zkreslování hodnocení budovy. Nová vyhláška již má opatření, aby k takovýmto případům nemohlo docházet.
Odpovědět