Budova s více charaktery užívání

Posouzení energetické náročnosti budov podle vyhlášky 148/2007 Sb.
Odpovědět
Petr
Příspěvky: 1
Registrován: 04 čer 2013, 13:49

Budova s více charaktery užívání

Příspěvek od Petr »

Dobrý den,
mohl byste mi prosím někdo poradit, jak se postupuje při řazení zón do profilů užívání zón v případě, kdy se v objektu nachází převažující kancelářské prostory a podkrovní byty. Pokud je to tedy v tomto případě podle převažujícího charakteru administrativní budova, jak se zařadí podkroví, kde jsou byty?
Lze zvolit na tuto zónu některou z předdefinovaných zón jako třeba bytový dům - obytné prostory (i přesto, že se jedná o administrativní budovu) nebo je třeba definovat vlastní profil právě pro administrativní budovu s ohledem na to, že tam jsou byty?
Všem předem děkuji za radu.
Zdenek Rysavy
PROTECH
PROTECH
Příspěvky: 697
Registrován: 08 pro 2005, 18:41
Bydliště: Novy Bor
Kontaktovat uživatele:

Re: Budova s více charaktery užívání

Příspěvek od Zdenek Rysavy »

Vzhledem k tomu, že byla ve vyhlášce 78/2013 zavedena metoda výpočtu průměrného součinitele Uem,Ref (vážení zón přes objem zón), lze v rámci budovy zadat libovolné profily užívání.
Jediné, co je nutno dodržet, je splnění požadavku, aby všechny zóny byly hodnoceny podle jednotného kritéria - buď nová budova a nebo změna dokončené budovy.
V rámci jedné budovy můžete zadat požadavek, aby některé zóny byly hodnoceny jako NB-bytová a přitom měly rozdílné profily užívání a další zóny v budově budou mít nastaveno kritérium hodnotit jako NB-ostatní a zase mohou mít rozdílné profily užívání. Dokonce tam mohou být zóny s rozdílnou výpočtovou teplotou.
Na takovéto nesourodé seskupení zón nelze podle ČSN 73 0540-2:2011 vystavit jeden Energetický štítek obálky budovy.
Aby ale bylo možné vydat jeden Průkaz energetické náročnosti budovy, byl do vyhlášky zaveden výpočet popsaný v příloze 1 vyhlášky.
Odpovědět