Zadání stínění výplní

Modul Průkaz 2013 je určen ke zpracování průkazů ENB podle nové vyhlášky č. 78/2013 Sb., o energetické náročnosti budov.
Odpovědět
vdovec
Příspěvky: 18
Registrován: 08 říj 2009, 12:47

Zadání stínění výplní

Příspěvek od vdovec » 06 zář 2018, 15:46

Kde lze, prosím, pro potřeby PENB zadat stínění výplní (např. žaluziemi) pro posouzení chlazení?
Při zadávání na kartě ZONY, v oknu Seznam konstrukcí hranice zóny a kartě Výplně lze zadat součinitele stínění horizontem, markýzou a žebrem. Ale stínění žaluzií apd., tak jako u výpočtu tepelné zátěže, zadat nelze. U ENB se toto nezadává?
Děkuji za odpověď.
pv

Zdenek Rysavy
PROTECH
PROTECH
Příspěvky: 663
Registrován: 08 pro 2005, 18:41
Bydliště: Novy Bor
Kontaktovat uživatele:

Re: Zadání stínění výplní

Příspěvek od Zdenek Rysavy » 06 zář 2018, 20:01

Záložka Výplně, karta Zóny.
Na této záložce je sloupec Fsh,C - pohyblivé clonění pro chlazení. Referenční budova má hodnotu Fsh,C = 0,2. Starší verze Průkazu vkládala u posuzované budovy také Fsh,C = 0,2. Jelikož jsme k tomu dostali připomínky, aktuální verze Průkazu vkládá do pole Fsh,C = 1,0.

vdovec
Příspěvky: 18
Registrován: 08 říj 2009, 12:47

Re: Zadání stínění výplní

Příspěvek od vdovec » 10 zář 2018, 15:33

Takže v současnosti nelze stínění pohyblivými prvky u posuzované budovy zohlednit?

Zdenek Rysavy
PROTECH
PROTECH
Příspěvky: 663
Registrován: 08 pro 2005, 18:41
Bydliště: Novy Bor
Kontaktovat uživatele:

Re: Zadání stínění výplní

Příspěvek od Zdenek Rysavy » 10 zář 2018, 19:17

Hodnotu veličiny Fsh,C můžete editovat. Tak jako všechny ostatní veličiny nabízení u výplní.

vdovec
Příspěvky: 18
Registrován: 08 říj 2009, 12:47

Re: Zadání stínění výplní

Příspěvek od vdovec » 11 zář 2018, 10:11

dfva.PNG
dfva.PNG (96.72 KiB) Zobrazeno 682 x
Aha, tak zde bude patrně problem. Protože se mi nedaří koeficient editovat, a mám ho fixně nastavený na 1,00 a tam směřoval můj prvotní dotaz. Můžu změnit pouze

Dále mám další potíž u změny zařazení konstrukce v TOB 2011 (karta Prostředí). U některých konstrukcích se mi nedaří zařazení změnit (může to být spojené s tím, že je konstrukce již použita ve výpočtu?).
Děkuji.
pv

Zdenek Rysavy
PROTECH
PROTECH
Příspěvky: 663
Registrován: 08 pro 2005, 18:41
Bydliště: Novy Bor
Kontaktovat uživatele:

Re: Zadání stínění výplní

Příspěvek od Zdenek Rysavy » 12 zář 2018, 16:36

Clonění výplní
Nejvhodnější postup pro editaci hodnot Fsh,C a Fsh,H ( a i dalších veličin) je využití tabulky Úprava koeficientů oken. Tabulku otevřete tlačítkem Koeficienty oken, které je dole na kartě Zóny. Lze editovat vybranou množinu výplní současně. Tlačítko máte i na Vašem snímku.
Druhá možnost je, postavit v Seznamu konstrukcí zóny kurzor na výplň kterou potřebujeme editovat a z Místní nabídky vybrat povel Clonění. Otevře se okno Clonění konstrukce. Zde lze změnit hodnoty veličin jen u vybrané konstrukce.

Zařazení konstrukce
Je-li konstrukce a její zařazení (IDTK) provedeno v programu TV, výběrem z okna Konstrukce, lze změnu provést zase jen v programu TV, v okně Konstrukce. První řádek tohoto okna obsahuje popis konstrukce podle ČSN 73 0540-2. Za popisem je umístěno tlačítko k otevření výběrového seznamu konstrukcí a výběrem jiné konstrukce (IDTK) je provedena změna zařazení konstrukce.

Odpovědět