Přenos tepla zeminou

Dotazy a odpovědi k problematice vypracování žádosti o podporu v programu SFŽP Zelená úsporám
Odpovědět
Tomas_D
Příspěvky: 13
Registrován: 19 lis 2009, 13:31

Přenos tepla zeminou

Příspěvek od Tomas_D »

Dobrý den, potřeboval bych si ujasnit pár údajů z karty přenos tepla zeminou.
- předpokládám, že stěnu v suterénu posuzuji stejně jako by to byla podlaha na zemině...
- tloušťku obvodové stěny w zadávám, jen když posuzuji podlahu v suterénu nebo, i když posuzuji podlahu jak na terénu tak zdivo v suterénu, v uvedeném příkladu při posuzování SO21 zdiva v suterénu je ponechána nula
- součinitel prostupu tepla Uo je v příkladu uvedený 0,824, ale pro Uekv v kartě konstrukce SO21 je potom uvedeno 0,290 (kde se vzala tato hodnota, nemělo by tam být právě 0,824 ?)
- myslíte, že je pro výpočet Uekv pro suterény s malými okny (světlíky) důležité jejich přesné zadání jako u posuzované zóny, nebo to nemá na výsledek moc velký vliv, když zadám pouze obvodové konstrukce bez otvorů ?
děkuji za případnou nápovědu
Zdenek Rysavy
PROTECH
PROTECH
Příspěvky: 697
Registrován: 08 pro 2005, 18:41
Bydliště: Novy Bor
Kontaktovat uživatele:

Re: Přenos tepla zeminou

Příspěvek od Zdenek Rysavy »

V okně Přenos tepla zeminou je chybně nastaven atribut Podlaha na zemině / Podlaha suterénu. Správně má být zapnuta volba Podlaha suterénu, hloubka z = 1,5 m a tloušťka stěny w 0,36 m. Pak v poli Ubf = Uekv pro podlahu suterénu a v poli Ubw = Uekv pro stěnu suterénu budou zobrazeny hodnoty, které jsou v úloze použity.
Na CD 411, které připravujeme bude příklad opraven.
Pokud tloušťku stěny nezadáte, je výsledek na straně bezpečnosti. Hodnoty Ubf a Ubw jsou vyšší.
O vlivu konstrukce na výsledek nerozhoduje jen plocha konstrukce ale i součinitel prostupu tepla. Je-li součinitel prostupu tepla oken Uw lepší než U obvodové zdi suterénu, je jejich zanedbání jednoznačně na straně bezpečnosti.
Obecně lze u malých oken pomocné nevytápěné zóny očekávat malý vliv na vypočítanou hodnotu Uekv/U = b pro podlahovou konstrukci na hranici posuzované zóny, ke které bude tento suterén přiřazen.
S vydáním CD 411 bude též vydána nová verze manuálu pro ZÚ, kde jsou v teoretické části doplněny rovnice z ČSN EN ISO 13370, Přenos tepla zeminou.
Odpovědět