Hranice zóny

Dotazy a odpovědi k problematice vypracování žádosti o podporu v programu SFŽP Zelená úsporám
Odpovědět
Kalet
Příspěvky: 4
Registrován: 13 říj 2009, 15:04

Hranice zóny

Příspěvek od Kalet »

Dobrý den,
řeším problém jak zahrnout do výpočtu nevytápěnou spíž (cca 1,6 x 1,2)
- místnost se nachází v rohu budovy. Obklopuje jí SO1 (tl. 400 mm) - která je jinak hranici zóny a pak vnitřní příčky (tl. 100 mm).
Mohu zadat tuto místnost jako nevytápěnou (přiřadím kód 3 na kartě místnosti)
a dále v ENB v Parametrech zóny, pak tuto podlahovou plochu nepřidávám k podlahové ploše zóny, protože se jedná o nevytápěný prostor.

Jde o to, aby bylo dosaženo úspory 20%, a rovněž když bude investor zateplovat SO1 - aby tato plocha byla zahrnuta do výměry zateplení obvodové stěny.

Podobná situace se mi objevila v jiném projektu, kde se ale jedná o garáž (7,6 x 4,3 m). Pokud zateplím obvodové zdivo garáže jako nevytápěné, počítám s tím že U pro SO bude min 0,4 (stěna k nevytápěnému prostoru) a co se týče úspory tak mi to % "pomůže".

Děkuji za odpověď, Lucie Kaletová
Zdenek Rysavy
PROTECH
PROTECH
Příspěvky: 697
Registrován: 08 pro 2005, 18:41
Bydliště: Novy Bor
Kontaktovat uživatele:

Re: Hranice zóny

Příspěvek od Zdenek Rysavy »

Spíž
Podívejte se do TNI 73 0329 a 30. Z nich vyplývá, že takovéto prostory se zahrnují do posuzované zóny, i když v nich nejsou otopná tělesa.
Dobrá znalost těchto předpisů je při zpracování žádostí k ZÚ nezbytná.
Výše uvedená poznámka se vztahuje k zadání podlahové plochy zóny Agross a seznamu konstrukcí na hranici této zóny.
Z hlediska výpočtu tepelných ztrát. lze postupovat tak jak uvádíte. Místnosti přiřadíte kód 3 = nevytápěná a program Vám dopočítá teplotu v této místnosti a zahrne tuto teplotu do výpočtu tepelných ztrát sousedních přilehlých místností.

Garáž
Z hlediska výpočtu tepelných ztrát platí to co jsem napsal výše.
Z hlediska ZÚ by ale garáž asi neměla být započítána do plochy Agross. Obálku vytápěné zóny ba jste měla zadat tak, aby seznam konstrukcí vytápěné zóny obsahoval konstrukce oddělující vytápěné prostory od garáže s tím, že u těchto konstrukcí nastavíte do Pzk= nevytápěná zóna a zadáte číslo této nevytápěné zóny. Konstrukce oddělující garáž od vnějšího prostředí následně zadáte do nevytápěné zóny. Program Vám vypočítá u konstrukci přiléhajících k nevytápěné zóně hodnotu Uekv/U, kterou zadáte do veličiny b. Tímto postupem je zohledněn vliv garáže na potřebu tepla vytápěné zóny.
Jaroslav Straka
Příspěvky: 3
Registrován: 11 lis 2009, 16:10

Re: Hranice zóny

Příspěvek od Jaroslav Straka »

Jsem trochu na rozpacích, jak naložits temperovanou garáží. Pominout ji zřejmě nemůžu, nezbývá tedy než ji započítat do jediné posuzované zóny. Skutečná měrná spotřeba tepla v ní však bude neporovnatelně menší než ve zbytku domu. Výpočtová spotřeba pak zde bude výrazně (téměř 2 x) vyšší než skutečná. Snad to nebude posuzovatelům vadit. TNI 73 0329 tento problém neřeší, TNI 73 0330 připouští přičlenit k obytným prostorům jiné prostory do velikosti 5 % celkového objemu.
Zdenek Rysavy
PROTECH
PROTECH
Příspěvky: 697
Registrován: 08 pro 2005, 18:41
Bydliště: Novy Bor
Kontaktovat uživatele:

Re: Hranice zóny

Příspěvek od Zdenek Rysavy »

Spíž
Z TNI 73 0329 a TNI 73 0330 vyplývá, že se malé prostory zahrnují do vytápěné plochy a současně tedy i do posuzované zóny.
Hranice zóny bude vedena vně spíže.
Garáž
Celý problém neleží v rovině, zda se má garáž vyčlenit mimo obálku posuzované zóny atp. ale jde o to, že podlahovou plochu garáže nelze započítat do hodnoty Agross vytápěné plochy, ze které se počítá dotace a která ovlivňuje hodnotu měrné potřeby tepla.
Pokud by se ale jednalo např. o hobby dílnu atp., pak by bylo možné ji do zóny asi zařadit. V každém případě bude rozhodovat stanovisko SFŽP.
Pokud se rozhodnete garáž vyčlenit ze zadávané obálky zóny, musíte ji do programu zadat jako nevytápěnou zónu, kterou přiřadíte příslušným konstrukcím obálky vytápěné zóny. Pokud bude hlavní izolace objektu vedena z vnějšího líce konstrukcí oddělující garáž od vnějšího vzduchu, dojde po zaizolování objektu (tedy i konstrukcí garáže) ke snížení tepelného toku z vytápěné zóny přes garáž do vnějšího prostředí. To se promítne ve výpočtu v hodnotě Uekv/U u konstrukcí na hranici zóny, ke kterým bude garáž přiřazena jako sousední nevytápěná zóna.

Nevytápěná místnost v programu TV
Při výpočtu tepelných ztrát Vám program dokáže vypočítat teplotu v nevytápěné místnosti v případě, když zadáte vazby na sousední místnosti. Nemusíte ale místnost v programu TV prohlašovat za nevytápěnou. Můžete ji zadat jako vytápěnou s tím, že zadáte požadovanou teplotu např. 2 °C (odhad). V případě, kdy tepelné toky ze sousedních místností zajistí v posuzované místnosti vyšší teplotu, program opraví Vámi zadanou teplotu na skutečnou teplotu, která vyjde výpočtem.
Pokud by jste v počátečním zadání nadhodnotila očekávanou teplotu v místnosti, program Vámi zadanou teplotu nezmění a zobrazí Vám potřebný výkon otopných těles, které Vámi zadanou teplotu zajistí.
Odpovědět