varianty

Výpočet tepelných ztrát podle ČSN EN 12831
Odpovědět
JM

varianty

Příspěvek od JM »

v suvislosti s programem Zelená úsporám nabývá na významu využití druhé varianty výpočtu. Současná úprava není podle našeho názoru vyhovující, protože nedostatečně umožňuje pracovat se dvěma variantami.



1,

Výměna oken - není mi jasné, jak bych mohl výplně zadat ve dvou variantách - možná to jen neumím, ale zdá se mi, že to spíš nejde.

U výplní by měly být umožněny dvě varianty!



2,

Konstrukce složené přes TOB. Zde je potíž v tom, že situace není tak jednoduchá například u zateplení podkroví, V první variantě by měla být např. vzduchová mezera a tok tepla nahorů, ve 2. variantě namísto vzduchové mezery minerální vlna. Zde narazíme na omezené možnosti řešení. u těchto konstrukcí by bylo vhodné zavést následující řešení:



označené konstrukce V0 jsou společné provariantu 1 i 2

V1 je pouze pro variantu 1

V2 pouze pro variantu V2



tedy výsledná V1 = konstrukce označené V0 plus V1

tedy výsledná V2 = konstrukce označené V0 plus V2
Zdenek Rysavy
PROTECH
PROTECH
Příspěvky: 697
Registrován: 08 pro 2005, 18:41
Bydliště: Novy Bor
Kontaktovat uživatele:

Re: varianty

Příspěvek od Zdenek Rysavy »

Konstrukce jsou do úlohy vkládány nad kartou Konstrukce pomocí okna Konstrukce. V tomto okně je tlačítko Vytvořit 2. Pokud má konstrukce již dvě varianty je text na tlačítku nahrazen textem "1/2" a tlačítko má funkci přepínání zobrazení údajů pro variantu 1 a 2. Tímto postupem lze všem konstrukcím přiřadit dva nezávislé soubory údajů, včetně rozměrů u oken.
V případě kdy je skladba konstrukce zadávána pomocí programu TOB, existuje ještě druhá možnost, jak snadno vytvořit dvě varianty konstrukce. Tento postup je vhodný zejména při dodatečných izolacích konstrukcí.
Při zadávání skladby konstrukce v programu TOB lze každé vrstvě konstrukce nastavit příznak V1 nebo V2. Varianta 1 je vždy počítána jen z vrstev V1, varianta 2 je počítána ze všech zadaných vrstev V1 + V2. Dodatečná izolace má tedy vždy atribut V2. V okně Konstrukce nelze v tomto případě dát povel Vytvořit 2.
Odpovědět