Zatřídění objektu s temperovanými garážemi

Modul Průkaz 2013 je určen ke zpracování průkazů ENB podle nové vyhlášky č. 78/2013 Sb., o energetické náročnosti budov.
Odpovědět
p.krat
Příspěvky: 1
Registrován: 30 dub 2013, 08:09

Zatřídění objektu s temperovanými garážemi

Příspěvek od p.krat »

Dobrý den,
chtěla bych se poradit, jak posuzovat starý administrativní objekt, který má jednoznačně obálku budovy s nedostatečnými tepelnětechnickými vlastnostmi (obvodový plášť z cihel CDm, apod.), ale protože součástí objektu jsou i rozsáhlé garáže temperované na 5°, tak vyjde zatřídění obálky celého objektu do A. Připadá mi trochu nesmyslné, že když se Uem,N20 pro zónu garáží přepočítá koeficientem 16/5-4, tak Uem,Ref zóny garáží vyjde přes 6 W/m2K – a to pořádně zahýbe s Uem,Ref pro celou budovu. Je možné postupovat nějakým jiným způsobem?
Děkuji za názory.
Zdenek Rysavy
PROTECH
PROTECH
Příspěvky: 697
Registrován: 08 pro 2005, 18:41
Bydliště: Novy Bor
Kontaktovat uživatele:

Re: Zatřídění objektu s temperovanými garážemi

Příspěvek od Zdenek Rysavy »

Je to tak. Velmi velký nedostatek ve vyhlášce. Již jsme viděl několik průkazů na novostavby, kde byla tato metoda výpočtu využita k tomu, aby objekt jako celek vyhověl. U nás je i možné, že je to záměrná chybička ve vyhlášce.
Já bych osobně vypracoval na stávající stav takovýchto objektů průkaz bez prostorů, které neobjektivně ovlivňuji výsledek.
Pro nové budovy a změnu dokončené budovy chybí ve vyhlášce požadavek, že každá zóna musí splňovat požadavky vyhlášky. V tabulce a.2 průkazu by to bylo snadno kontrolovatelné.
Odpovědět