Násobnost výměny vzduchu pro přirozené větrání

Modul Průkaz 2013 je určen ke zpracování průkazů ENB podle nové vyhlášky č. 78/2013 Sb., o energetické náročnosti budov.
Odpovědět
paja01
Příspěvky: 23
Registrován: 23 bře 2014, 23:32

Násobnost výměny vzduchu pro přirozené větrání

Příspěvek od paja01 »

Dobrý den, prosím kolegy o názor či zkušenost:
Minimální násobnost výměny vzduchu pro RD je 0,3 1/h, doporučená 0,5 1/h. Na kartě větrání se při zadávání zóny nabízí implicitně doporučená násobnost 0,5. Zjistil jsem, že nástroj NKN II počítá s s násobností 0,3 a nejde to změnit (pokud byste si kvůli tomu nevytvořili vlastní uživatelsky definovanou zónu).
Jakou násobnost výměny pro přirozené větrání RD zadáváte?
Dosud jsem zadával 0,5, ale od teď budu asi zadávat 0,3, aby měrná spotřeba vycházela stejně jako v NKN. Zatřídění do energetické náročnosti vyjde vždy stejné (spotřeba na větrání se zvýší u HB i RB), ale kdyby si někdo porovnal průkaz z Protechu a z NKN, bude se divit, proč vychází jiná hodnota kWh/m2rok.
paja01
Příspěvky: 23
Registrován: 23 bře 2014, 23:32

Re: Násobnost výměny vzduchu pro přirozené větrání

Příspěvek od paja01 »

Tak jsem se trochu mýlil. Zatřídění nemusí vyjít vždy stejné. Naopak při zadání vyšší hodnoty násobnosti výměny vzduchu může vyjít lepší zatřídění, pokud je účinnost topného systému hodnocené budovy lepší, než referenční budovy. Pak sice měrná spotřeba energie bude vyšší, ale zatřídění může být paradoxně lepší. Teď je otázka, jestli by se měla vždy zadávat výměna 0,3 jako u NKN II, nebo je přípustné zadat doporučenou výměnu 0,5 a tím vylepšit výpočet?
Zdenek Rysavy
PROTECH
PROTECH
Příspěvky: 697
Registrován: 08 pro 2005, 18:41
Bydliště: Novy Bor
Kontaktovat uživatele:

Re: Násobnost výměny vzduchu pro přirozené větrání

Příspěvek od Zdenek Rysavy »

Vzhledem k tomu, že v NKN II i v NZÚ se počítá s hodnotou n= 0,3 dáme do příští verze novou verzi výpočtu VV7, která bude v těchto případech také používat hodnotu n=0,3.
Odpovědět