Jak správně zadat půdu?

Modul Průkaz 2013 je určen ke zpracování průkazů ENB podle nové vyhlášky č. 78/2013 Sb., o energetické náročnosti budov.
Odpovědět
koutnak
Příspěvky: 69
Registrován: 21 pro 2005, 10:52
Bydliště: Ostrava

Jak správně zadat půdu?

Příspěvek od koutnak »

Dosud jsem při zadávání prostředí za stropem mezi vytápěným prostorem a půdou zadával variantu "Prostředí za konstrukcí: 6_zadat teplotu" a zadával jsem většinou -9°C (při te=-15°C a nevytápěné půdě se střechou bez tepelné izolace), tj. stejně jako u výpočtu tepelných ztrát.
Aktuální verze SW ale pro volbu "6_zadat teplotu" dává nápovědu "-sousední budova", takže by se tedy asi pro zadání prostředí-teploty na půdě používat neměla. Jak tedy správně tu půdu zadat? Když si zadám půdu jako pomocnou zónu s objemem a výměnou vzduchu (3x), a tuto zónu zadám jako prostředí za konstrukcí stropu, program spočítá Uekv a pak redukční činitel b=Uekv/U (který v mém případě odpovídá teplotě na půdě -12,5° při te=-18°C). Je tento postup správný? Na základě čeho program spočítá Uekv a tedy "b"?
Zdenek Rysavy
PROTECH
PROTECH
Příspěvky: 697
Registrován: 08 pro 2005, 18:41
Bydliště: Novy Bor
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak správně zadat půdu?

Příspěvek od Zdenek Rysavy »

Pokud např. metodický pokyn pro výpočet "čehokoliv", nebrání aby pro výpočet redukčního činitele teploty b byla použita odhadovaná teplota prostoru za konstrukcí, pak tento postup můžete používat. Nápověda -sousední objekt - tam je od začátku. Lepší termín by možná byl sousední prostor.
Jak probíhá výpočet činitele b naleznete v helpu v knize Základní pojmy. Přesný výpočet pro konkrétní případ je vidět na dokumentu Pomocné zóny. Viz tisky pro NZÚ. Zde jsou zobrazeny příslušné mezihodnoty a závěrečná hodnota vypočítaného činitele b.
Odpovědět