Výpočet Uekv a protokoly ve styku se zeminou

Dotazy a odpovědi k problematice vypracování žádosti o podporu v programu Nová zelená úsporám 2013 a 2014
Odpovědět
martin
Příspěvky: 1
Registrován: 21 črc 2014, 10:41

Výpočet Uekv a protokoly ve styku se zeminou

Příspěvek od martin »

Dobrý den,
může se zeptat, jaké výstupy jsou k dispozici k programu Protech. Konkrétní případ: objekt s nevytápěným suterénem, který má konstrukce ve styku se zeminou - podlahu a 2 různé stěny.
1) Jakým způsobem se přepisují Uekv z protokolu konstrukce stěny do části výpočtu EA nevytápěný zóny? Dochází k přesnému přepisu těchto hodnot (případ kdy v protokolu u stěny je Uekv 0,773, ve výpočtu EA 0,770), jsou tyto hodnoty automaticky nějak zaokrouhlovány na 2 místa?? Jak k tomuto mohlo dojít??
2) Suterén má podlahu a 2 různé stěny, k dispozici mám pouze 1 protokol konstrukce se zeminou s Uekv (podlaha 1.-19. + 1. stěna 31.-34.). Dle mne jde o nekompletní výstup z programu, jak má vypadat výstup v tomto případě (kde by mělo být Uekv 2. stěny)?
Dotaz se týká problematiky toho, jak mají vypadat správné a kompletní výstupy z programu Protech (kdy by měl být soulad všech hodnot Uekv mezi protokoly Uekv a výpočtem EA a také doloženy všechny protokoly k výpočtu). Ideálně bych prosil o nějakou ukázku kompletních výstupů pro tento případ (nevytápěný suterén, který má konstrukce ve styku se zeminou - podlahu a 2 různé stěny).
Předem děkuji za reakci a přeji pěkný den!
Zdenek Rysavy
PROTECH
PROTECH
Příspěvky: 697
Registrován: 08 pro 2005, 18:41
Bydliště: Novy Bor
Kontaktovat uživatele:

Re: Výpočet Uekv a protokoly ve styku se zeminou

Příspěvek od Zdenek Rysavy »

Výpočty jsou prováděny podle ČSN EN ISO 13370, která je založena na principu, že v objektu je jen jedna skladba podlahové konstrukce ve styku se zeminou a jedna skladba stěny ve styku se zeminou.
Hodnoty veličin Uekn a UNekv zadává z klávesnice uživatel, na základě výpočtů v okně Přenos tepla zeminou.
Okno Přenos tepla zeminou se zásadně otevírá nad konstrukcí podlahy. Máme-li v okně Přenos tepla zeminou nastaven požadavek na výpočet Podlaha a stěna ve styku se zeminou, zajímá nás u podlahy hodnota Ubf a u stěny hodnota Ubw.
Pokud potřebujeme vytisknout výpočet kombinací konstrukcí PDL1 a SO1 a také PDL1 a SO2 je nejvhodnější postup si vytvořit dvě konstrukce podlahy, které budou stejné, např PDL10 a PDL11, kterými nahradíme PDL1. Důležité je zadání plochy Ag a obvodu P v okně Přenos tepla zeminou, ze kterých se počítá hodnota B´. Mají-li být výsledky kombinace PDL1(celý objekt) a SO1 stejné jako výsledek PDL11(část objektu) a SO1 musí v obou výpočtech být hodnota B´stejná.
Při dodržení této zásady si můžeme podlahovou plochu rozdělit na libovolné množství ploch PDLxy, ke kterým ve výpočtu přiřadíme různé stěny.
m.akram
Příspěvky: 1
Registrován: 29 srp 2014, 11:28

Re: Výpočet Uekv a protokoly ve styku se zeminou

Příspěvek od m.akram »

Dotaz se týká problematiky toho, jak mají vypadat správné a kompletní výstupy z programu Protech (kdy by měl být soulad všech hodnot Uekv mezi protokoly Uekv a výpočtem EA a také doloženy všechny protokoly k výpočtu). Ideálně bych prosil o nějakou ukázku kompletních výstupů pro tento případ (nevytápěný suterén, který má konstrukce ve styku se zeminou - podlahu a 2 různé stěny)
Zdenek Rysavy
PROTECH
PROTECH
Příspěvky: 697
Registrován: 08 pro 2005, 18:41
Bydliště: Novy Bor
Kontaktovat uživatele:

Re: Výpočet Uekv a protokoly ve styku se zeminou

Příspěvek od Zdenek Rysavy »

V okně Přenos tepla zeminou lze ke konstrukci PDL přiřadit jen jednu stěnu.
1)
Pokud se jedná o běžný výpočet, vyměňujeme v okně Přenos tepla zeminou u PDL jednotlivé stěny a vypočítané hodnoty Ubw vkládáme k příslušným stěnám. V úloze je uložena poslední zadaná kombinace. Tisk vytiskne jen tuto poslední kombinaci.
2)
Pokud potřebujeme vypočítat a v úloze uchovat zadání kombinace PDL s několika stěnami, je potřeba v úloze příslušnou PDL několikráte zadat (vytvořit ji např. duplikací) a pak k jednotlivým PDL zadat různé stěny. Vypočítané hodnoty Ubw přiřadíme ke stěnám a v úloze je zachováno zadání a při tisku se vytisknou všechny zadané kombinace.
3)
V úlohách, které jsou kontrolovány pracovníky SFŽP bude vhodné, aby konstrukce PDL vytvořené podle předchozího bodu, byly ještě použíty. Stačí, když v seznamu konstrukcí obálky zóny (Posuzovaných i pomocných) bude zadána tato konstrukce s plochou 1 m2.

4)
Pokud chcete obecný seznam dokumentů, který je v současné době k dispozici pro žádosti k NZÚ, pošlu Vám je mailem. Pošlete kontaktní adresu.
Odpovědět