Nevytápěný prostor

Modul Průkaz 2013 je určen ke zpracování průkazů ENB podle nové vyhlášky č. 78/2013 Sb., o energetické náročnosti budov.
Odpovědět
prowest
Příspěvky: 9
Registrován: 13 dub 2011, 10:56

Nevytápěný prostor

Příspěvek od prowest »

Dobrý den,
v posledním průkazu, který jsem počítal jsem zjistil toto: Sousední nevytápěná zóna ve styku současně s několika vytápěnými zónami se chová tak, jakoby by byla ve styku vždy jen s jednou z těchto zón - hodnota "b" je totiž různá pro každou vytápěnou zónu, jako by se nesčítal účinek všech těchto vytápěných zón na jednu zónu nevytápěnou. Kde dělám prosím chybu? Jak je to potom, když se navíc stýkají dvě nevytápěné zóny?
Děkuji
Krejčí
Zdenek Rysavy
PROTECH
PROTECH
Příspěvky: 697
Registrován: 08 pro 2005, 18:41
Bydliště: Novy Bor
Kontaktovat uživatele:

Re: Nevytápěný prostor

Příspěvek od Zdenek Rysavy »

Tato problematika je podstatně složitější.
A
Nevytápěný prostor ve styku s několika zónami.
Program TV umožňuje výpočet teploty v nevytápěné místnosti, do které dodávají energii sousední místnosti vytápěné na různé nebo stejné teploty a současně je místnost ve styku s vnějším prostředím. V závislosti na velikosti teplosměnných ploch a jejich součinitelů prostupu tepla (tedy na měrné tepelné ztrátě H (W/K), pak může vyjít výsledná teplota nevytápěného prostoru v rozsahu od venkovní teploty do hodnoty odpovídající teplotě v sousední místnosti s nejvyšší teplotou.
Můj osobní názor je, že pokud vyjde výpočtem, že vnitřní teplota nevytápěného prostoru bude vyšší než cca 5 °C, považoval bych tuto místnost automaticky za nepřímo vytápěnou místnost patřící k vytápěné zóně.
Pokud bude výsledek v oblasti záporných teplot, bude se jednat o sousední nevytápěný prostor, který můžeme zadat jako pomocnou zónu.
B
Máme-li nevytápěný prostor s vnitřní teplotou θu stanovenou výpočtem, můžeme určit k jednotlivým konstrukcím, které místnost obklopují, hodnotu redukčního činitele „b“ podle vztahu
b = (θi,j - θu) / (θi,j – θe)
kde θi,j je teplota za j-tou konstrukcí. Z tohoto vztahu jasně vyplývá, že každá konstrukce může mít jinou hodnotu redukčního činitele b.
V případě, že by hodnoty θi,j byly shodné, mají konstrukce shodné b.
C
V ČSN EN ISO 13789, v kapitole 6 je uveden vztah pro výpočet redukčního činitele b
b = Hue / (Hiu + Hue), který platí za předpokladu, že v klimatizovaném prostoru je uvažována rovnoměrná teplota.
Tento výpočet je používán v modulu Průkaz 2013, s tím, že se jedná o vazbu pomocné zóny a jedné posuzované zóny. Pokud by tatáž pomocná zóna byla napojena ještě na další posuzované zóny, je výsledek na straně bezpečnosti, hodnoty činitelů b jsou vyšší než by odpovídalo skutečnosti.
Pro přesnější výpočet je potřeba zjistit teplotu θu a v posuzovaných zónách ji u příslušných konstrukcí zadat (Pzk = 6_zadat teplotu)
Matematický popis výpočtu je vidět v dokumentu Pomocné zóny a také v helpu k modulu Průkaz 2013 ( Základní pojmy / Redukční činitel teploty b).
Když se stýkají dvě nevytápěné zóny, lze na to pohlížet jako na jednu nevytápěnou zónu v případě, že výsledná pomocná zóna bude přiléhat jen k jedné posuzované zóně.
Pokud by tato podmínka neměla být splněna, pak je vhodnější udělat více pomocných zón s tím, že každá pomocná zóna je jen ve styku jen s jednou posuzovanou zónou.
Konstrukce oddělující nevytápěné zóny nepatří do seznamu konstrukcí tvořících obálku nevytápěné zóny. To vyplývá i z Energetického zákona.
Stále platí zásada: čím méně zón, tím můžeme nadělat méně chyb a většinou se i výsledek více blíží realitě, než při zbytečném rozdělování budovy na zóny.
prowest
Příspěvky: 9
Registrován: 13 dub 2011, 10:56

Re: Nevytápěný prostor

Příspěvek od prowest »

Děkuji za obsáhlý příspěvek. V problematice výpočtu energetické náročnosti budov se, jak alespoň doufám, dostatečně orientuji. Šlo mi jen o to , za daný software je schopen bez ohledu na předpisy či různé úhly pohledu danou věc, v případě, že to z nějakého důvodu potřebuji, nebo jenom chci, rovnou vyřešit, nebo je nutno výpočet provést "bokem". Odpověď jsem nakonec v příspěvku nalezl, takže ještě jednou děkuji.
S pozdravem
Krejčí
Odpovědět