Osvětlení

Modul Průkaz 2013 je určen ke zpracování průkazů ENB podle nové vyhlášky č. 78/2013 Sb., o energetické náročnosti budov.
Odpovědět
prowest
Příspěvky: 9
Registrován: 13 dub 2011, 10:56

Osvětlení

Příspěvek od prowest »

Dobrý den,
při načítání profilu zóny do karty "osvětlovací soustava" se zobrazují pouze profily typického užívání budov dle TNI 73 0331, nikoli vlastní uživatelské profily vytvořené na kartě budova. To pak neumožňuje zohlednit různé zdroje v zóně (žárovky, zářivky, LED), protože na kartě osvětlovací soustava se zobrazuje pro hodnocenou zónu stále týž příkon a roční spotřeba, tak jak vyplynou z napevno zadaných parametrů v typické zóně. Hodnoty měrných ročních potřeb WLA odpovídají přibližně orientačním hodnotám uvedených v tabulce A.77 v TNI 73 0331, některé se však značně liší, nebo se rovnají 1. Jak tedy postupovat při zohledňování různých zdrojů osvětlení?
Děkuji,
Krejčí
Zdenek Rysavy
PROTECH
PROTECH
Příspěvky: 697
Registrován: 08 pro 2005, 18:41
Bydliště: Novy Bor
Kontaktovat uživatele:

Re: Osvětlení

Příspěvek od Zdenek Rysavy »

Osobně si myslí, že nejmenší chyba z pohledu celkového hodnocení objektu nastane, pokud nastavíme u osvětlení v RB i HB přibližně stejné hodnoty veličiny WLA měrné potřeby na osvětlení [kWh/(m2.rok)].
Osvětlení je velmi záludné v tom, že cca 90 % příkonu na osvětlení je započítáváno jako tepelný zisk na vytápění. Viděl jsem již dost úloh, kde se uživatelé podivovali, že jim ve velmi dobře udělané budově vychází nevyhovující vytápění např do G.
Vždy to bylo způsobeno tím, že v RB byla nastavena velká hodnota WLA [kWh/(m2.rok)] někdy až 100 [kWh/(m2.rok)] a v HB bylo úsporné osvětlení např. 12 [kWh/(m2.rok)].
Díky ziskům z osvětlení nepotřebovala RB skoro žádný příkon na vytápění. Hodnocená budova pak vycházela velmi špatně.
Odpovědět