Dnes jsem se skoro omylem v diskuzi na konzultaci na poradenském středisku dozvěděl, že poté, co v PROTECHU je uvolněno zadání teploty za konstrukcí, mohu sousední nevytápěnou zonu (suterén a a sklepy zadat dle normové výpočtové teploty a tím se mi vypočte "b"
Nemusím tedy vypočítávat celou sousední zónu sklepy ani jej "neřešit" a považovat za venky (tzn.-15C). Podle normy ČSN 730540-3 by se asi převzalo z druhu místností č. 13 - Ostatní místnosti - Garáže a jiné místnosti -(sklepy??) 5 st C a hotovo, tím by se dost zrychlil výpočet.
Ale
po prozkoumání TNI 13789 se pro výpočet "b" uvažují "teploty uvnitř přiléhající BUDOVY" NE nevytápěných prostor, ale BUDOVY.
a na školení protech bylo taky řečeno, že bud budou okolní považovány za exterier, anebo MUSÍM provéct výpočet přiléhající zony.
Jelikož to nemám písemně, důsledně nové informace prověřuji v normě, abych se měl alepson v normě o co opřít. Zatím se mi nezdá, že bych to tak mohl použít, ale opačném případě by to mnoha domům pomohlo (namísto toho dle TNI 73 0329-čl.6.5-navazující nevytápěné prostory ve výpočtu neuvažovat) a zrychlil by se výpočet.
Prosím o stanovisko Ing. Ryšavého.
sklepní prostory v BD-navazující nevytápěné prostory
-
sklepní prostory v BD-navazující nevytápěné prostory
Naposledy upravil(a) Michal Kubiš dne 20 dub 2010, 17:15, celkem upraveno 1 x.
-
- PROTECH
- Kontaktovat uživatele:
Re: sklepní prostory v BD-navazující nevytápěné prostory
Pochybuji o tom, že by bylo možné pro účely ZÚ výpočet vlivu sousední nevytápěné zóny zjednodušit na zadání odhadnuté teploty v tomto prostoru. Jediný korektní a nenapadnutelný je výpočet redukčního činitele b podle ČSN 13789. Z takto vypočítané hodnoty "b" lze následně spočítat i teplotu v nevytápěném prostoru.
Pokud Vám pracovníci SFŽP uznají výpočet "b" pomocí zadání teploty, tak to můžete používat. Program to umožňuje.
Pokud Vám pracovníci SFŽP uznají výpočet "b" pomocí zadání teploty, tak to můžete používat. Program to umožňuje.
-
taky tomu nevěřím.nebylo by to poprvé, co jeden pracovník SFŽP potvrdí něco, co druhý za měsíc neschválí v projektu.Podle mě to taky TNI odporuje,ale pokud mi odpoví na dotaz na dotazy@zelenausporam.cz,a potvrdí to, budu to k tomu přikládat,jako černé na bílém. 

-
- PROTECH
- Kontaktovat uživatele:
Vámi popsaný postup lze zkusit.
-
Jste idealista. Také jsem měl emailem potvrzeno z dotazy@zelenausporam.cz, že vytápěnou garáž můžu zahrnout do vytápěné zóny pro dotaci, a když jsem pak udělal dvě dokumentace, tak jsem s něma vyletěl jak z kina. Mohl jsem emailem mávat dle libosti. Řešilo se to až na ústředí v Praze a neobstál jsem. Prý jako autorizovaná osoba to mám vědět a ten, kdo mi odpovídal to vědět nemusel...... Komentář není nutný.Michal Kubiš píše:taky tomu nevěřím.nebylo by to poprvé, co jeden pracovník SFŽP potvrdí něco, co druhý za měsíc neschválí v projektu.Podle mě to taky TNI odporuje,ale pokud mi odpoví na dotaz na dotazy@zelenausporam.cz,a potvrdí to, budu to k tomu přikládat,jako černé na bílém.
-
taky jsem přeřešoval po 3,5mesicich od podáni garáž.Naštěstí při konzultaci,kde byla povolená, byl se mnou i klient, takže před ním nejsem za hňupa, když to napoprvé neklaplo. V jiné situaci to musí být vážně nepříjemné vysvětlovat laikovi, kdo za to může.