HODNOTA ULV

Dotazy a odpovědi k problematice vypracování žádosti o podporu v programu SFŽP Zelená úsporám
Odpovědět
ekubeckova
Příspěvky: 1
Registrován: 15 lis 2009, 22:25

HODNOTA ULV

Příspěvek od ekubeckova »

Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat, zda je důležité hodnoty ULV započítávat do výpočtu. Mám program PENB . Počítám rodinný dům, kde stávající zdivo je z cihel Porotherm 44 P+D a okna jsou již plastová. Nový stav je celkové zateplení budovy. Uekv u konstrukcí do nevytápěných zón mám spočítané. Jaké mám ve výpočtu uvést ULV? Děkuji za odpověď
Zdenek Rysavy
PROTECH
PROTECH
Příspěvky: 697
Registrován: 08 pro 2005, 18:41
Bydliště: Novy Bor
Kontaktovat uživatele:

Re: HODNOTA ULV

Příspěvek od Zdenek Rysavy »

Nutnost zadání přirážky na průměrný součinitel obálky budovy Uem vyplývá z TNI 73 0329, TNI 73 0330 a ČSN 73 0540. Z nich se nechá dovodit, že v případě kdy není objekt opatřen souvislou tepelně izolační vrstvou by měla být použita hodnota dUem = 0,1.
Po realizaci této izolační vrstvy lze uvažovat ze zvýšením průměrné hodnoty součinitele prostupu tepla obálky budovy jen o hodnotu dUedm = 0,05 a méně.
V modulu ENB a PT bylo toto zvýšení dUem označeno v předchozích letech symbolem ULV.
Zásadně by jste tedy měla zadávat pro variantu 1 ULV(V1) = 0,1. Pokud jsou splněny požadavky uvedené v TNI, lze pro ULV(V2) použít hodnotu 0,05, možná i lepší.
Michal Kubiš
Příspěvky: 13
Registrován: 15 led 2010, 13:09

HODNOTA ULV - další dotaz

Příspěvek od Michal Kubiš »

Dobrý den, mám dotaz ohledně přísnosti posuzování ULV pro program zelená úsporám. Bohužel mi výpočtem vychází posuzovaný BYTOVÝ dům tesně kolem hranice 55KWh/m2.rok a tudíž hledám všechny nástroje jak si pomoct a dostat se pod 55Kwh/m2... ULV by mi docela pomohlo. stávající dům je panelový, obv. plášť struskokeramzitbeton. po zateplení EPS 120mm a 140MM zateplení střechy, obalení atiky a zateplení stropů nad 1.PP mi další navyšování polystyrenu na těchto konstrukcích už moc nepřináší. navíc U konstrukcí mám lepší než doporučené. V TNI je stanoveno ze ULV je dle tabulky 0,05, a třeba i 0,02-obvyklý projektový předpoklad. Dá se bez problémů ULV =0,02 použít, pokud je v novém stavu jasně navrženo, že dochází k obalení konstrukcí s napojením nové izolace kolem dokola domu, nebo se to musí dokazovat výpočtem vždy, pokud chci použít lepší než 0,05? Dá se třeba s přihlédnutím k jednoznačnému eliminování tepelných mostů na nárožích, u atiky atd brát v úvahu třeba i ULV=0,04 bez nějakého dalšího výpočtového dokazování? lámu si hlavu proč výpočty v konkurenčním programu Energie, kolegům z branže přináší u podobných bytových panelových domů potřebu tepla pod 50Kwh/m2 a přitom "U" konstrukcí máme shodné. plochy a objemy jsem už kontroloval několikrát. Je Protech snad nějaký přísnější? Prosím o odpověd ohledně toho ULV. hodilo by se mi alespon použití ULV =0,04, ale nerad bych se začal prokousávat výpočtem tepelných vazeb dle dalšího modelu. Děkuji.
Zdenek Rysavy
PROTECH
PROTECH
Příspěvky: 697
Registrován: 08 pro 2005, 18:41
Bydliště: Novy Bor
Kontaktovat uživatele:

Re: HODNOTA ULV

Příspěvek od Zdenek Rysavy »

Pokud návrh řeší kompletní zateplení obálky budovy, lze použít hodnoty ULV nižší než je 0,05, třeba i 0,02.
Pokud se liší výsledek v případě žádosti k ZÚ mezi Energií a modulem PT, je s největší pravděpodobností rozdíl v některých ze zadaných údajů. Ve výpočtu máme zobrazeny všechny vypočítané mezihodnoty a pokud jsou k dispozici obdobné mezivýsledky dostupné v Energii, nechá se snadno zjistit kde dochází k rozdílům.
Odpovědět